Is bruine suiker beter dan witte suiker?

20 Mrt

Onze gewone ‘tafelsuiker’ wordt gemaakt van suikerbieten of suikerriet en er zijn heel veel stappen nodig om van een biet witte suiker te maken. ‘Ongeraffineerde suiker’ heeft misschien een of twee stappen minder in dit proces maar lijkt in de verste verte niet meer op de biet die het ooit was. Alle bewerkingen zorgen ervoor dat de suiker snel in je bloed wordt opgenomen.

Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker?

Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, het is nog niet ‘schoongemaakt’ in de fabriek. De suiker wordt schoongemaakt om de suiker wit van kleur te maken, met een neutrale smaak en lange houdbaarheid. Door het raffineren van de suiker worden allerlei stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verwerken.

Hoe wordt geraffineerde suiker gemaakt?

Om geraffineerde suiker te krijgen moet men de suiker wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatatie (fosfatatie), indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met een hars, verder indikken door evaporatie, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen (behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enz.

(bron: http://www.circadian.nl/supplementen/suiker.html)

Bruine suiker

Bruine suiker wordt gemaakt van witte suiker met bepaalde toevoegingen, die ook de bruine kleur bepalen (bijvoorbeeld karamel). Helaas is dus de conclusie dat het even ‘slecht’ is als witte suiker.

Advertenties

Eén reactie to “Is bruine suiker beter dan witte suiker?”

  1. sharmila maart 4, 2014 bij 5:16 pm #

    dus witte suiker is als het ware niet-vegatarish,want er wordt verkoolde koeienbeenderen gebruikt,is het werkelijk zo?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: